Hvorfor valgte vi bambus for våre bokstativer?
Hva er bambus egentlig?
Bambus eller Bambusoideae på latin tilhører gresfamilien og vokser i Asia, Mellom-Amerika, Sør-Amerika og i noen deler av Afrika og Australia. Bambus-begrepet omfatter 1400 bambus-arter – det betyr altså at det finnes mange forskjellige typer bambus. Noen arter er treaktige, mens andre kan være mer gressaktige. I Norge kan man dyrke utendørs slekten Sinarundinaria, som ser ut som prydgres.
Hva kan bambus brukes til?
Bambus kan brukes til overraskende mye. De treaktige artene kan brukes til for eksempel:
- Byggematerialer: Bambus brukes i konstruksjonen av hus, broer, stillaser, og gulv på grunn av sin styrke og fleksibilitet.
- Møbler: Bambus er populært for produksjon av møbler som bord, stoler, og hyller.
- Hagearbeid og landskapsarbeid: Brukes i lage gjerder, pergolaer, trelliser, og som støtte for klatreplanter.
- Papirproduksjon: Bambusfiber brukes til å lage papirprodukter, inkludert skrivepapir og toalettpapir.
- Tekstiler: Bambusfiber blir også brukt til å lage klær, håndklær, og sengetøy på grunn av sin mykhet og antibakterielle egenskaper.
- Kjøkkenutstyr: Redskaper, skjærebrett, og serveringsboller laget av bambus er populære for deres holdbarhet og naturlige utseende.
- Musikkinstrumenter: Bambus brukes til å lage forskjellige musikkinstrumenter, inkludert fløyter, panfløyter, og didgeridoos.
- Dekorasjonsartikler: Bambus brukes i vaser, bilderammer, og som dekorative elementer i interiørdesign.
- Fiskeutstyr: Tradisjonelle fiskestenger og andre fiskeverktøy blir ofte laget av bambus.
- Transportmiddel: I noen deler av verden blir bambus brukt til å lage sykler og til og med små broer.
- Bioenergi: Bambus kan brukes som en kilde til bioenergi gjennom forbrenning eller produksjon av biogass.
- Mat: Selv om det ikke er en treaktig bruk, er unge bambusskudd spiselige og brukes i mange asiatiske retter.
Den gressaktige bambusen, som ofte er mindre og mer fleksibel enn de treaktige artene, og kan også brukes til mye rart. For eksempel:
- Mat: Unge skudd av gressaktig bambus er spiselige og brukes i en rekke asiatiske retter. De kan dampes, kokes, eller fermenteres.
- Flettearbeid og kurver: Denne type bambus er ideell for å lage flettede gjenstander som kurver, matter, og andre husholdningsartikler.
- Håndverk og små dekorasjoner: På grunn av sin fleksibilitet, er gressaktig bambus godt egnet for å lage små dekorative gjenstander, smykker, og kunsthåndverk.
- Hageinndekning og støttestrukturer: Brukes som støtte for planter og blomster i hagen, samt til å skape naturlige inndekninger eller skillevegger.
- Papir- og papirvareproduksjon: Selv om det er mindre vanlig enn med treaktig bambus, kan gressaktig bambus også brukes til å produsere papir og lignende produkter.
- Tekstiler: Visse typer gressaktig bambus kan behandles for å produsere myke fibre som er egnet for tekstilproduksjon, spesielt for lette og pustende klær.
- Musikkinstrumenter: Små fløyter og andre vindinstrumenter kan lages av gressaktig bambus, utnytte dens naturlige hulrom og akustiske egenskaper.
- Fiskeutstyr: Tradisjonelle fiskegarn og fiskestenger kan lages av denne typen bambus på grunn av dens fleksibilitet og styrke.
- Kjøkkenredskaper: Lette kjøkkenredskaper som spisepinner, salatbestikk, og røreverktøy kan lages av gressaktig bambus.
- Leke og pedagogiske materialer: På grunn av sin sikkerhet og miljøvennlighet, brukes gressaktig bambus ofte til å lage barnes leker og pedagogiske hjelpemidler.
- Landskapsarbeid: Gressaktig bambus brukes ofte for å skape estetisk tiltalende og raskt voksende skjermer eller hekker i hager og parker.
- Økologisk kontroll: Planting av gressaktig bambus kan bidra til å forhindre erosjon og forbedre jordens kvalitet gjennom sine omfattende rotsystemer.
Bambus er svært miljøvennlig
Du har sikkert hørt mange ganger at bambus er miljøvennlig, men hvorfor er den det egentlig? Her er det noen grunner til bambus sin miljøvennlighet og bærekraft:
Bambus vokser raskt!
Bambus kan vokse en meter i døgnet og regnes som verdens raskest voksende planter. Dette betyr at bambus kan være klær til felling etter 4-6 år, mens andre tresorter kan trenge opptil 50 år for å vokse seg store nok for felling.
Bambus krever ingen sprøytemidler og kunstig gjødsel
Bambus er naturlig motstandsdyktig mot mange typer skadedyr og sykdommer takket være sin harde, silisiumrike overflate, som avskrekker mange skadedyr. Dette fjerner stort sett behovet for kjemiske sprøytemidler. For det andre har bambus et effektivt og omfattende rotsystem som absorberer næringsstoffer og vann svært effektivt fra jorden, noe som reduserer behovet for kunstig gjødsel.
Den frigir mer oksygen enn andre trearter
Bambus absorberer karbondioksid og produserer opptil 35% mer oksygen enn tilsvarende mengde trær. Dette er takker være flere faktorer:
For det første har bambus en stor bladmasse, som gir en større overflate for fotosyntese, prosessen der planter omdanner karbondioksid til oksygen. For det andre fortsetter bambus å utføre fotosyntese hele året, uten å miste bladene om høsten. For det tredje bidrar bambusens raske vekstrate til at den raskere kan omsette karbondioksid til oksygen.
Bambus er et slitesterkt byggemateriale
Bambus har en hardhetsgrad på 4,7 på Brinell-skalaen, noe som indikerer at det er et betydelig hardere og mer slitesterkt materiale sammenlignet med andre tresorter. Til sammenligning har furu en hardhetsgrad på 2,8, mens eik ligger på 3,7 på samme skala. Dette understreker bambusens hardhet og holdbarhet.
Fordeler med bokstativer i bambus
Bokstativer laget av bambus tilbyr en rekke fordeler som gjør dem til et foretrukket valg for bokelskere, ikke minst på grunn av deres miljøvennlige natur.
Bambus er en hurtigvoksende, fornybar ressurs kjent for å absorbere karbondioksid og produsere oksygen i større mengder enn mange trær, noe som bidrar til en positiv miljøpåvirkning. I tillegg til disse miljøfordelene, er bambus kjent for å være behagelig mot huden, noe som gjør bokstativer laget av dette materialet til et godt valg for hjem med sensitiv hud eller allergier.
Bambusens naturlige slitestyrke sikrer at bokstativene varer lenge, selv under hyppig bruk. Videre er bambus naturlig antibakteriell, noe som bidrar til å holde oppbevaringsområdet rent og hygienisk, en viktig egenskap i rom der renslighet er prioritert. Disse egenskapene kombinert gjør bambusbokstativer til et praktisk, holdbart og estetisk tiltalende valg for alle bokelskere.
Les også om hvordan du velger det riktige bokstativet og forskjellige måter et bokstativ kan brukes på.
Tags: Bambus, bokstativ, bokstativer av bambusPosten er kategorisert som : Bokstativ